Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse muuttaa, eikä keksiä uudestaan. Meidän on myös löydettävä se hyvä, joka meillä jo on ja rakennettava sen pohjalle. Uusi opetussuunnitelmakaan ei synny tyhjiöstä. Sitä on edeltänyt monta aikaisempaa suunnitelmaa. Niinpä mekin Itä-Hakkilassa aloitimme orientoitumisen ops-työhön jo syksyllä miettimällä, mikä meillä toimii ja on säilyttämisen arvoista. Tässä tulokset:
Koulussamme on...
hyvä yhteishenki, mukava meininki, avoin ilmapiiri, selkeät rakenteet, joustavuutta, tasapuolinen kohtelu, kiva piha, ammattitaitoinen ja motivoitunut työporukka, hyvä tiedottaminen, sujuvaa luokkatasotyöskentelyä, hyvä asioiden valmistelu johtotasolla, hyvä viikkorytmi, hyvä tapa puuttua asioihin ripeästi, hyvin tehty perustyö, avuliasta ja toisia kunnioittavaa väkeä, suuntana tulevaisuus sopivin askelein, taito ottaa vastaan haasteita, luottamus opettajan osaamiseen (vapaus tehdä työtä raamien sisällä), oikeudenmukaiset seuraamukset rikkeistä, yhteisiä tapahtumia, joihin satsataan yhdessä, yhteisöllisyyttä, loistava perusarki, välituntiliikuntaa, lupa sanoa mielipide,yhteiset oppilaat
Tänään lähdimme jatkamaan tästä eteenpäin. Tässä ensimmäisessä vaiheessa keskityimme valtakunnallisen opsin ja Vantaan opsin lukujen 2-4 pohdintaan ja siihen, kuinka niiden esiin tuomat asiat tulevat näkymään koulumme arjessa ja mitä se vaatii meiltä toteutuakseen. Nämä luvut sisältävät opetussuunnitelman olennaisen ytimen, joten pysähtyminen tämän osion äärelle on ratkaisevan merkityksellistä. Siksi päädyimme aloittamaan ops-työskentelyn pienryhmä työskentelynä.
Jokaisella ryhmällä oli tehtävänään paneutua tiettyyn osa-alueeseen ja pohtia sen näkymistä tulevaisuuden koulussa. Viiden ryhmän osa-alueet oli ryhmitelty seuraavasti: 1) oppimiskäsitys 2) tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen sekä monilukutaito 3) osallistuminen ja vaikuttaminen sekä työelämätaidot ja yrittäjyys 4) ajattelu ja oppimaan oppiminen sekä itsestä huolehtiminen ja arjen taidot 5) ihmisenä ja kansalaisena kasvaminen sekä kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu.
Tänään villi ideointi oli sallittua. Ideoita kirjoitettiin post-it-lapuille, niitä niputettin, pohdiskeltiin niiden herättämiä ajatuksia ja ideoitiin vielä vähän lisää. Synkästä marraskuisesta iltapäivästä ja edellisen viikonlopun koulun 60-vuotisjuhlinnan tuomasta väsymyksestä huolimatta ideoita syntyi. Nämä ideat me jaoimme Hevoshaan ja Sotungin koulujen kanssa TodaysMeet-seinän avulla.
Puolikas VESO (Veso=Virkaehtosopimuksen mukainen opinto- ja suunnittelupäivä) ei riittänyt ajallisesta muuhun kuin tähän lähtölaukaisuun. Saimme prosessin liikkeelle ja ideoinnin käyntiin. Edessä on vielä kaiken tämän työstäminen ja jalostaminen. Matkaa maaliin ja valmiiseen opsiin on vielä paljon, mutta tärkeintä on tehdä tämä matka avoimin mielin yhdessä innostuen.